Beweging is automatisch, vooruitgang is dat niet

Vooruitgang, verbetering en ontwikkeling zijn geen lineaire of voorspelbare processen. Het is organisch en vindt plaats in cycli. Zo kan het dat de ene dag beter gaat dan de ander, je soms goede resultaten behaalt en soms minder goede. Echter, beweging en vooruitgang dienen niet met elkaar verward te worden. Beweging is automatisch, zoals het verstrijken van de tijd en water dat de berg afstroomt. Vooruitgang is dat niet; het vereist consistent toegepaste discipline, herhaling en stimulans. Dit is als water de berg op dragen; alleen de écht toegewijde mensen kunnen daardoor op de lange termijn succes behalen.

De drie manieren van omgaan met problemen

Hoe vaardig, ervaren, getalenteerd, toegewijd of gedisciplineerd je ook bent, het is in de natuur van ontwikkeling dat goede resultaten worden gevolgd door mindere resultaten. Iedereen komt dit tegen in het leven. Een groot deel van de mensen die deze tegenslagen te verduren krijgen geven op. Zij zijn de ‘opgevers’; zodra het even lastig wordt is hun gebrek aan toewijding fataal en stoppen ze. Daarnaast zijn er mensen die kosten wat het kost willen presteren, ongeacht de tegenslag. Zij zullen daardoor zich opwinden en volledig laten gaan om ervoor te zorgen dat zij de tegenslagen, welke zij problemen noemen, opgelost te krijgen. Door toewijding en doorzettingsvermogen zorgt de ‘stresser’ ervoor dat zij uiteindelijk de manier vinden om het probleem op te lossen. Een uiterst klein percentage van de mensen reageert op dit proces met meesterschap: aha, problemen, zoals ik al had verwacht en geanticipeerd. Zij begrijpen het natuurlijke proces van ups en downs, goede en slechte dagen, etc. Niet alleen begrijpen zij dit, zij zijn hierop voorbereid en verwachten dat er obstakels of problemen zich voordoen. In plaats van op te geven of erover te stressen zorgen zij ervoor dat zij de beste bewezen en snelste manier weten te vinden om obstakels om te vormen in stapstenen naar verbetering. Alles bij Incresco is gericht op het begrijpen van de natuurlijke processen en principes van het leven en ons voordeel ermee te doen.

Het training effect

Hoe gaat dit in zijn werk? Iedereen kent de momenten waarop we in de ‘flow’ zitten; de momenten waarop alles ‘vanzelf’ goed lijkt te gaan. Vervolgens komen wij een obstakel, probleem of tegenslag tegen en zijn we uit deze flow. Meesterschap over onszelf en het training effect stelt ons in staat te reageren als een ware meester: de best bewezen en snelste oplossing te vinden en weer terug in de flow komen. Dit is het omtoveren van tegenslagen in stapstenen naar verbetering. Ons basisniveau door de ontwikkeling die we door hebben gemaakt ligt daardoor hoger dan toen we begonnen. Er heeft niet alleen beweging plaatsgevonden, maar voornamelijk vooruitgang. Het in staat zijn om meesterschap over het training effect te verkrijgen noemen wij ‘Incresco I3‘.

Het training effect beschrijft het proces van het trainen van een spier. Het heeft consistente herhaling, continue verbetering en nieuwe impulsen nodig om te groeien. Op deze manier kan er vaardigheidsverbetering ontwikkeld worden en je het maximale uit jezelf halen.